Wanneer wel of geen Warmtepomp aanschaffen
Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een warmtepomp? Ga altijd eerst bij de gemeente na of er plannen zijn om jouw woning aan te sluiten op een warmtenet. Is dat het geval, dan raden we een warmtepomp kopen af. Zijn er geen concrete plannen, dan kun je een warmtepomp overwegen als je huis goed geïsoleerd is, je plek hebt voor een buitenunit en je jaarlijks meer dan 1500 m3 gas verbruikt.
Nederland moet van het aardgas af. Gemeenten moeten plannen maken om dit op zo’n goed mogelijke manier te gaan regelen. Ook de hybride warmtepomp kan daarbij een alternatief zijn als de gemeente kiest voor biogas of waterstof. De plannen zijn nog in de maak. Het is daarom nu nog niet aan te geven voor wie dit geldt. We verwachten eind 2021 meer duidelijk.
Geluid warmtepomp
Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit die geluid kan maken. Dit geluid komt van de draaiende ventilator die in de unit zit. Bij maximale belasting van de warmtepomp kun je de meeste geluidsoverlast ervaren. Dit komt voor wanneer:
- de buitentemperatuur daalt. Een hybride warmtepomp draait voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 4°C.
- je de thermostaat binnen met een paar graden verhoogd.
Aandachtspunten
- Wij kunnen samen met u checken of een warmtepomp een optie is. Zo ja, dan kun je meedoen met onze Collectieve Inkoop Warmtepomp. Wij sturen je een vrijblijvend aanbod voor een systeem van goede kwaliteit en vakkundig installatie.
- Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 75 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar).
- Door de aanschaf van een warmtepomp ga je besparen op je gasrekening, maar wordt je elektriciteitsrekening hoger. Plaats je naast een warmtepomp ook zonnepanelen, dan kun je ook de elektriciteitskosten verlagen.
- Met een warmtepomp verwarm je een groot oppervlak met een lage temperatuur. Dit voelt anders dan verwarmen met een hoge temperatuur, enkel door radiatoren. In het begin is dit even wennen, maar over het algemeen ervaren mensen deze manier van verwarmen als prettig. Aandachtspunt: heb je nu plekken met koud val, dan kan verwarmen met lage temperatuur dit verergeren.
- Laat je een hybride warmtepomp installeren, dan is het verstandig om direct het verwarmingssysteem goed in te regelen. Met waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat alle ruimtes in huis gelijkmatig warm worden en je krijgt het beste rendement.